Artykuł Dodaj artykuł

Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami

Żółty krokodyl – to właśnie widzą w tej bryle dzieci. Dorośli dostrzegają w pilastym dachu echo fabrycznych zabudowań Łodzi. Tak naprawdę przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim to technologiczna hybryda. Parter budynku jest murowany, natomiast piętro zostało wykonane w technologii CLT. Zapraszamy na prezentację projektu w ramach cyklu Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL oraz wywiad z twórcami przedszkola pracownią xystudio, którzy opowiedzą o realizacji, swojej pracowni, ciekawych projektach i planach na przyszłość. Widzimy się 25 listopada 2022 o godz. 11:00. Zapisz się już teraz.

Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami

Żółty krokodyl – to właśnie widzą w tej bryle dzieci. Dorośli dostrzegają w pilastym dachu echo fabrycznych zabudowań Łodzi. Tak naprawdę przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim to technologiczna hybryda. Parter budynku jest murowany, natomiast piętro zostało wykonane w technologii CLT. Zapraszamy na prezentację projektu w ramach cyklu Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL oraz wywiad z twórcami przedszkola pracownią xystudio, którzy opowiedzą o realizacji, swojej pracowni, ciekawych projektach i planach na przyszłość. Widzimy się 25 listopada 2022 o godz. 11:00. Zapisz się już teraz.

Publiczne przedszkole KIDO powstało na niewielkiej trójkątnej działce. Co więcej, pragnieniem twórców było, aby obiekt został wybudowany w dość krótkim czasie. To te sprawy zdeterminowały formę budynku, a przede wszystkim zastosowane materiały. Bo włączenie do bryły części wykonanej w technologii CLT umożliwiło postawienie energooszczędnego budynku w zaledwie 6 miesięcy.

Znakiem rozpoznawczym przedszkola stała się zygzakowata kondygnacja, której okładzina z żółtej stali we wzór łusek kryje pełną, drewnianą konstrukcję, wykonaną z wielkoformatowych płyt z drewna klejonego krzyżowo i skręconą jak szafki z IKEA (skręcanie piętra trwało dwa tygodnie).

„Ściany i sufity pachną świerkowym lasem. Są jedynie przeszlifowane i zabezpieczone pożarowo specjalnym, bezbarwnym lakierem. Ściany oddychają, tłumią hałas i tworzą niepowtarzalny klimat tego miejsca” – tłumaczą Filip Domaszczyński, Dorota Sibińska i Marta Nowosielska z pracowni xystudio, dodając, że z tego powodu w obiekcie postawiono na naturalną wentylację.

„W nawietrznikach ściennych są grzałki, które ogrzewają wpuszczone powietrze gdy temperatura spadnie poniżej 5 stopni. Na kominach są nasady hybrydowe wspomagające naturalną grawitację. Ogrzewanie podłogowe równomiernie oddaje ciepło. W upalnym lipcu było tam chłodno, w ostatnie mrozy ciepło. To zasługa głównie szczelnej konstrukcji pozbawionej mostków termicznych” – dodają architekci.

Obiekt uzupełnia tu trójkątny taras oraz rozległy teren wokół, z placem zabaw (pozbawiony syntetycznej nawierzchni na rzecz naturalnej), wokół którego wiosną pojawią się także drzewa.

Więcej o tym ciekawym projekcie dowiecie się podczas prezentacji. Będzie można zadawać pytania i komentować.

Rejestracja na prezentację: TUTAJ

Wydarzenie na FB: TUTAJ 

ORGANIZATORZY: Grupa Sztuka Architektury, xystudio

PATRONI HONOROWI: SARP, SAK, IA, DAFA

PATRONI MEDIALNI: Architecture Snob, Nowy Magazyn, Instalacje, Point of Design, oknonet.pl, example.pl, budnews.pl, moredesigns.pl, budowa.org, budownictwo.org, nieruchomosci.biz,

Podobne artykuły

 
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.