Knauf Industries Polska Sp. z o.o.	Knauf Industries Polska Sp. z o.o.

Artykuł Dodaj artykuł

Nowa siedziba wrocławskiej szkoły muzycznej

Nowoczesny budynek Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego daje uzdolnionej muzycznie wrocławskiej młodzieży ogrom możliwości do szlifowania i prezentowania swoich talentów.

Nowoczesny budynek Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego, Röben
Nowoczesny budynek Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej
I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego. Fot. Röben

Nowoczesny budynek Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego daje uzdolnionej muzycznie wrocławskiej młodzieży ogrom możliwości do szlifowania i prezentowania swoich talentów.

Mieszcząca się dotychczas przy ul. Łowieckiej Szkoła Muzyczna rozpoczęła swoją działalność w 1946 r. W ciągu kilkudziesięciu lat swojego funkcjonowania wykształciła wielu znanych muzyków, jednak z upływem lat jej siedziba przestała odpowiadać współczesnym wymaganiom, kierowanym do tego typu placówek oświatowych. Z tego też względu postanowiono o budowie nowej siedziby, która miałaby przenieść się na jedną z reprezentacyjnych ulic w centrum Wrocławia – ulicę Józefa Piłsudskiego. Projekt Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej przygotowało biuro architektoniczne Maćków Pracownia Projektowa, a decyzja o nowej lokalizacji podyktowana była bezpośrednim sąsiedztwem Filharmonii Wrocławskiej. Nowopowstały budynek szkoły właśnie z pobliskim gmachem stworzy nowoczesny kompleks dydaktyczny. 24 czerwca 2013 r. na placu budowy wmurowano niezwykły kamień węgielny w kształcie ręcznie kutych skrzypiec. Złożono w nich akt erekcyjny, batutę oraz zdjęcia obecnej siedziby szkoły. Był to symboliczny początek tworzenia nowej kuźni wrocławskich talentów muzycznych. Budowa szkoły trwała 18 miesięcy, a koszt inwestycji wyniósł ponad 52 mln złotych. Już na początku robót odkryto średniowieczną zabudowę i jedne z najstarszych studni we Wrocławiu. Miało to bezpośredni wpływ na długi okres prac archeologów i wstrzymanie wielu robót budowlanych.

Dla podkreślenia artykulacji kompozycji ściany elewacyjnej, okna zostały -wysunięte- przed lico ściany i zamontowane na konsolach, Röben Elewację budynku wykonano z białej cegły klinkierowej Montblanc z gładką fakturą lica, Röben
Dla podkreślenia artykulacji kompozycji
ściany elewacyjnej, okna zostały wysunięte przed lico ściany i zamontowane na konsolach. Fot. Röben
Elewację budynku wykonano z białej cegły klinkierowej Montblanc z gładką fakturą lica. Fot. Röben
 

Ogrom możliwości

Nowa siedziba Szkoły Muzycznej służyć ma edukacji dzieci i młodzieży na poziomie szkoły podstawowej i średniej. Rozbudowany program funkcjonalny sprawia, że obiekt wypełnia zwartą formą całą działkę przeznaczoną na inwestycję. Budynek pomieści 600 uczniów, którzy będą mogli korzystać z większych i wygodniejszych sal lekcyjnych i muzycznych. Pozwoli również organizować koncerty oraz prowadzić szereg innych działań skierowanych do mieszkańców Wrocławia. Po przeprowadzce filharmonii do Narodowego Forum Muzyki ze starego budynku będą mogli korzystać uczniowie szkoły.

Prosto i ze smakiem

Nowoczesny obiekt składa się z siedmiu kondygnacji w tym sześciu naziemnych. Wybudowany w formie prostopadłościanu pod względem wielkości jest okazały, jednak skromny, jeśli chodzi o wygląd elewacji. Architekci z Pracowni Projektowej Maćków wzięli pod uwagę monumentalny charakter sąsiedniej zabudowy, co sprawiło, że zrezygnowano z bogatej artykulacji fasady. Elewację budynku charakteryzuje biała cegła klinkierowa Röben Montblanc, z gładką fakturą lica, której do budowy zużyto ok. 1500m2 – co daje 72 tys. sztuk. - Biały kolor cegły był najodpowiedniejszy ze względów kompozycyjnych i plastycznych - przy uwzględnieniu charakteru budynku oraz jego kontekstu. Jednocześnie ściany z białego klinkieru nie są jeszcze zbyt popularne na lokalnym rynku budowlanym, w związku z czym gmach zyskał unikalny charakter – wyjaśnia Bartłomiej Witwicki z Pracowni Projektowej Maćków, odpowiedzialnej za projekt nowej siedziby Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej. Jednolita płaszczyzna ściany jest typowa dla współczesnego budownictwa: prostego, oszczędnego i pełnego ostrych linii. Szczególnie widoczne jest to w przypadku układu okien, których rozmiary i kształty zmieniają się wraz z wysokością budynku. - Dla podkreślenia artykulacji kompozycji ściany elewacyjnej, okna zostały „wysunięte” przed lico ściany i zamontowane na konsolach, co wizualnie zniwelowało masywny charakter ściany klinkierowej, a podkreśliło jej walor estetyczny – mówi Witwicki.

Rozmiary i kształty okien zmieniają się wraz z wysokością budynku, Röben
Rozmiary i kształty okien zmieniają się wraz z wysokością budynku. 
Fot. Röben

Maksymalne wykorzystanie

Jednym z najtrudniejszych zadań było zaprojektowanie obiektu w taki sposób, aby na niewielkiej powierzchni terenu zmieścić wszystkie niezbędne dla działalności szkoły pomieszczenia. -  Umieszczenie bogatego programu funkcjonalnego Szkoły Muzycznej na niewielkiej działce było poważnym wyzwaniem. Stąd też „kompaktowa” forma budynku i spiętrzenie poszczególnych funkcji -  m.in.  sala sportowa w kondygnacji podziemnej jest zblokowana w pionie z salą koncertową, a zielony dziedziniec znajduje się na stropie nad hallem – mówi Witwicki. Obiekt składa się z trzech skrzydeł otaczających wewnętrzny dziedziniec, znajdujący się na wysokości I piętra. Funkcje dydaktyczne pełnią pomieszczenia ulokowane powyżej kondygnacji parteru. W dwóch skrzydłach mieszczą się sale lekcyjne, w trzecim  - sale muzyczne. Od strony południowej dziedziniec zamyka kameralna sala koncertowa. Pod nią, z powodu ograniczonej powierzchni działki, zaplanowano salę gimnastyczną ze ścianką wspinaczkową i siłownią. Na parterze przewidziano pomieszczenia wystawiennicze, salę dla chóru, stołówkę z zapleczem kuchennym, przedszkole 1-oddziałowe, pomieszczenia pomocnicze oraz szatnie. Pierwsze piętro to sale lekcyjne dla młodszych dzieci, biura i sala kameralna. Budynek jest dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. W częściach ogólnodostępnych wnętrza wykończono betonem architektonicznym, z kolei pomieszczenia dedykowane funkcjom muzycznym zostały zaprojektowane z uwzględnieniem wysokich wymagań akustycznych. 

Szkoła Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w liczbach:

  • Powierzchnia zabudowy: 2715m2
  • Powierzchnia użytkowa: 11283m2
  • Kubatura: 43480m3
  • Wysokość budynku: 25m
  • Projekt: 2010
  • Realizacja: 2013-2014

Artykuł został dodany przez firmę


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły